Trampa per salvar talpons

Els hortolans som hortolans arreu, i sempre, no descansem, encara que marxem de vacances… Quan l’Ángel va trobar aquestes trampes per talpons, de casualitat, mentre era de viatge a Galícia, no va dubtar a portar-ne. Si estaven en una botiga d’un poblet rural gallec, va pensar, és que funcionen. I sí, tenia raó!

foto12

I és que el talpó és un dels principals malsons de l’hort, de les carxoferes, les patates, les bledes, els calçots, les cebes, els porros… no paren de fer galeries i cruspir-se tot allò que hi ha sota terra. I això que són uns animalons molt simpàtics, els hàmsters de l’hort… però tenen gana, com tothom… i es reprodueixen a gran velocitat…

Aquest és el procediment per a la trampa en qüestió: es localitza la presència de talpó i es cava per trobar la galeria, com podeu veure a les imatges. Llavors es col•loca una trampa en cada sentit de la galeria, com si es tractés de la seva continuació. A l’extrem de cada trampa es col•loca un esquer, per exemple poma. I es tapa amb terra. La trampa té una porteta per on el talpó pot entrar, però no és capaç de sortir, de forma que queda atrapat. Però viu!

foto10

Fins ara el que fèiem era localitzar la galeria i posar-hi verí. Sí, un mètode molt dràstic, però no en sabíem cap altre… Sí que hi ha certes estratègies per allunyar-los, com ara plantar alls, estramoni (planta talpera), o fins i tot aparells electrònics d’ultrasons. En un espai concret poden resultar efectius, poden allunyar aquests animalons. Tanmateix, en un conjunt d’horts com el nostre, tan sols aconseguim desplaçar-los d’un hort a l’altre, i el problema segueix sense resoldre’s.

Aquesta trampa, doncs, promet. Sobretot des del punt de vista psicològic. Resoldrem un dilema moral, que és intrínsec de tot hortolà: poder produir verdures [hort generatiu, hort amb D.O. pròpia] i a la vegada respectar el principi de la vida [hort ètic]. Per un costat, la trampa ens permetrà treure pressió demogràfica de talpons al conjunt dels horts, i podrem salvar la collita; per l’altre, donarem una segona oportunitat a aquests petits éssers vius, que tenen tot el dret del món de seguir fent de les seves.

En aquest cas, els alliberem a una riera de la zona. Quin goig i quina felicitat!!! (almenys la nostra…)

This work, unless otherwise expressly stated, is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Comments are closed.

Post Navigation

css.php