Hort ètic

Parlem d’hort ètic per referir-nos a l’hort com un espai on representar i actuar tot un conjunt de valors associats a la relació dels humans amb la natura, i també a les relacions en l’àmbit social, entre les persones.

Així, observem que en la pràctica de l’hort s’expressen preocupaccions sobre l’ús i abús dels recursos naturals, sobre la utilització de productes i tècniques compatibles amb l’equilibri de l’ecosistema, etc. Es concep l’hort com un espai natural, però no pas una natura verge, ideal, que exclou els humans. L’hort és una natura inclusiva, que ens acull, que permet l’intercanvi, l’ajuda mútua, la solidaritat, representant així una oportunitat per assajar simbòlicament l’encaix dels humans en l’ecosistema global.

A un altre nivell, de forma anàloga, a l’hort es tracten també els valors implicats en les relacions interpersonals. Una natura inclusiva que esdevé ara societat inclusiva. Una biodiversitat que representa ara diversitat cultural i de pensament. Parlem també d’una ètica del cuidat (cap a les demés persones i cap a un mateix), de la humilitat, del respecte i ajuda mútues, de tolerància i cerca fins i tot de la diferència i la complexitat.

Per a una aplicació del terme, vegeu aquests posts

This work, unless otherwise expressly stated, is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

css.php