Eudald Carbonell: cultivar ens fa humans

En aquest vídeo, extret del documental “En busca del primer europeo“, Eudald Carbonell ens explica els seus motius de cultivar un hort.

Transcripció del diàleg a partir del segon 28:

Entrevistador [E]: “Eudald, per què cultives?
Eudald Carbonell [EC]: “Perquè cultivar ens fa humans.
E: “I per què?
EC: “Perquè requereix una seqüència lògica, requereix pensar en retrospectiva i en prospectiva, això ens fa humans.

En negreta dos conceptes essencials, vinculats a la qüestió del temps: retrospectiva i prospectiva, és a dir, capacitat per recordar el passat i capacitat també per projectar el futur. Al capítol de l’Hort lent en parlem : “Els humans tenim la capacitat de formar-nos una consciència del temps fonamentada en les dimensions del passat, el present i el futur” (p.54). Sens dubte, a l’hort despleguem aquesta dimensió temporal, juguem amb el temps. Planifiquem, recordem, aprenem dels errors, confiem, fem previsions… Un temps que a l’hort es presenta sobretot a partir de cicles: dia-nit, llunes, estacions, que ens permet experimentar el temps de forma circular, on el passat retorna i el futur és en certa forma conegut. Al llibre expliquem el contrast entre aquesta vivència circular del temps, pròpia de les societats rurals o fortament vinculades a la naturalesa, amb el temps lineal de la societat industrial. Un contrast que l’hort sap expressar com cap altre espai o activitat.

Per què tornem l’hort? Doncs en part per entendre el TEMPS. Per comprendre per què se’ns ha tornat escàs i anem tot el dia estressats, o per què fins i tot el seu excés puntual ens arriba a desorganitzar. Som a l’hort, doncs, per entendre com era el temps circular i circumscrit als processos naturals, i en què s’ha convertir el temps del nostre dia a dia.

Ara bé, no pas per tornar enrere. Com diu l’Eudald Carbonell, a l’hort fem retrospectiva però també prospectiva. Volem saber d’on venim, poder viure i experimentar aquest passat. Però per projectar un futur diferent, probablement basat en una nova concepció del temps, que ja no serà lineal ni tampoc circular. L’Slow Movement pretén apuntar en aquesta direcció.

 

This work, unless otherwise expressly stated, is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Comments are closed.

Post Navigation

css.php