Els dilemes de l’hort urbà

L’hort és un espai de joc on cadascú marca les pròpies regles. Regles sobre el que es pot fer i el que no, i també sobre els objectius que es plantegen. Per un hortolà, guanyar serà sinònim d’obtenir una gran collita, per un altre, la victòria consistirà en descobrir que una parella de gripaus han triat el seu estany per fer-hi la posta. Per un tercer hortolà, en canvi, el joc perseguirà els dos objectius a la vegada.

En realitat, la complexitat del joc pot ser extraordinària, tant que sovint s’estableixen regles de joc contradictòries. Fet que ens situa en dilemes complicats que requereixen meditació -que també forma part del joc, per suposat.

Un dels dilemes pot aparèixer quan contraposem les regles de l‘hort ètic i les que apunten a l’hort amb D.O. pròpia. Per exemple, quan cerquem un tractament adequat per a l’hort ecològic o un que encaixi millor en les regles de l’hort autosuficient. No sempre són solucions coincidents. Vegem-ne un cas on es contraposen: bacillus versus tabac (a la imatge, la capsa és bacillus i la planta de la dreta és tabac).tabacibacillus

El bacillus thuringiensis és un dels productes fitosanitaris més respectuosos amb el medi ambient, i amb les persones. És altament específic per a erugues, es degrada ràpidament sense generar residus, i no té termini de seguretat. És a dir, es pot tractar i collir el mateix dia, sense riscos per a la salut. Així, s’adapta fidelment a les regles del joc ecològic. Però el nostre joc és més complex, hem dit. En aquest cas també cerquem l’autosuficiència, o sigui, la capacitat de cuidar un hort sense dependre dels productes del mercat. Llavors, ens adonem que el bacillus no encaixa, ja que ens és molt difícil d’obtenir pel nostre compte. Si cerquem per internet, aquest comunal de coneixement a l’abast de tots, segur que trobarem alguna proposta per autofabricar bacillus. Però difícilment convenci. És un procés complicat que no és a l’abast del comú de la gent.

Una altra opció per a tractar l’hort és el tabac. És una planta exuberant, resistent, apta per a l’hortolà més principiant, i molt efectiu per a les plagues. I és que el tabac mata, diuen els paquets de cigarrets; mata els fumadors i també mata un gran ventall d’insectes de l’hort. Sens dubte és una eina al nostre abast, potent, de fàcil maneig, que ens permet elaborar el propi tractament de forma autònoma i autosuficient. Ara bé, depèn de com l’utilitzem es pot vulnerar fàcilment les regles del joc ecològic.

Un bon dilema, doncs. Apa, a jugar!

 

This work, unless otherwise expressly stated, is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Comments are closed.

Post Navigation

css.php